El Grup Operatiu RETA, que té per objectiu crear una Red de Espacios Test Agrarios per facilitar el relleu generacional en el sector agrari, va celebrar la seva primera reunió de treball a Madrid els die 6 i 7 de febrer
Els Grups Operatius són agrupacions de diferents perfils que s’associen per innovar a l’hora de resoldre un problema vinculat al desenvolupament rural, amb un enfoc d’acció conjunta i multisectorial.
En aquest marc d’actuació, diferents entitats d’Extremadura i Catalunya s’han unit per treballar eines innovadores que facilitin el relleu generacional en el sector agrari. El nombre de persones joves que prenen el lideratge de les explotacions agràries és cada vegada menor. A la vegada, es detecten processos d’incorporació al sector agrari per part de nous agents, que sovint no arriben a bon port per la manca d’experiència i/o recursos.
La possible solució que es pretén explorar des del Grup Operatiu és l’Espai Test Agrari: un programa de facilitació del procés d’incorporació de nous agents al sector agrari, que es composa d’una cobertura legal, una finca i un suport integral.
QUAN I QUÈ?
El Grup Operatiu RETA, que estarà vigent de gener 2019 a juliol 2020, desenvoluparà les següents actuacions:
- L’edició d’una Guia pràctica d’implementació d’espais test agraris
- La creació d’un Centre de suport al relleu generacional
- La dinamització d’una xarxa d’espais test agraris a l’estat Espanyol (la Red de Espais Test Agraris).
- La inversió per implementar un espai test ramader a Casar de Cáceres, promogut per la Cooperativa Agroalimentaria Cooprado
- La inversió per implementar un espai test ramader a Gandesa, Prat de Compte, la Pobla de Massaluca i la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta.
Des de la XCT participarem en algunes d’aquestes actuacions per tal d’integrar la perspectiva naturalista al projecte.
QUI?
El Grup Operatiu RETA està liderat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i, per la part catalana, compta amb l’Associació Rurbans-Escola de Pastors, la Federació d’ADF’s de la Terra Alta i la XCT. Per la part extremenya, el grup compta amb la Red Extremeña de Desarrollo Rural (REDEX), el Grupo de Acción Local TAGUS, la Cooperativa Cooprado i la Universidad de Extremadura. Addicionalment, comptem amb la col·laboració d’altres entitats, com la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripolles, l’Ajuntament de Arroyo de la Luz i la xarxa francesa RENETA. El grup està coordinat per Neus Monllor, consultora agrosocial especialitzada en desenvolupament rural i relleu generacional.
Ets una entitat naturalista o vinculada al desenvolupament rural sostenible i estàs interessada en el projecte? Entra en contacte amb la XCT, potser trobem una manera de treballar conjuntament! Escriu a cblasco@xct.cat