La Fundació del Món Rural i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran editen una publicació per donar continuïtat als reptes i les línies de treball identificats en el congrés
Els continguts del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que es va celebrar la tardor del 2016, ja estan disponibles des d’avui en una publicació que recopila les aportacions i les línies estratègiques de futur que es van fixar durant la celebració d’aquesta trobada. Aquesta publicació, que té com a missió donar continuïtat al debat iniciat en el marc del congrés, ha estat impulsada per la Fundació del Món Rural i per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran i ha comptat amb el suport de les diputacions de Barcelona i de Lleida.
El recull s’ha presentat aquest divendres 9 de març a Tremp en una jornada on s’han analitzat l’estat de situació i perspectives d’aquesta activitat i on també s’han pogut escoltar ponències de gran interès sobre les aportacions de la transhumància en el nostre entorn. La professora de la Facultat de Veterinària de la UAB i investigadora associada al CREAF, Eva Castells, ha parlat sobre l’impacte de la toxicitat vegetal sobre la qualitat de les pastures. Per la seva part, l’enòleg del Celler Parés Baltà, Jordi Fernández, ha explicat els beneficis de la ramaderia extensiva sobre conreus com la vinya durant tot l’any.
Eixos de futur per continuar preservant la transhumància
Diverses són les conclusions que es van extreure de la jornada i que es recullen en aquesta nova publicació que avui s’ha presentat. A trets generals, es destaquen tres línies principals d’actuació: cal avançar en la classificació dels camins ramaders de Catalunya; és necessari tenir en compte les oportunitats econòmiques que obren els camins ramaders i transhumants; i, finalment, és obligatori reconèixer la important tasca desenvolupada històricament i en l’actualitat per part dels ramaders i pastors, que han contribuït a impulsar l’activitat econòmica al món rural i a mantenir viva una tradició ancestral.
En aquest sentit, el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, han agraït la implicació de tots els membres de la comissió tècnica encarregada de l’edició de la publicació i han remarcat que, a partir d’aquesta presentació, la FMR i l’IDAPA treballaran conjuntament en els reptes i les línies de treball identificats per continuar preservant els beneficis i aportacions d’una pràctica com la transhumància.