Nou pas per a la recuperació de la Ruta de la Transhumància Cunit-Sta Coloma de Queralt

L’objectiu és crear un catàleg amb el contingut patrimonial i de serveis dels municipis i oferir la Ruta com a nou atractiu turístic

El passsat dimarts 26 de novembre, va tenir lloc una nova reunió entre els municipis del Penedès per on passa la ruta Cunit-Sta Coloma de Queralt. Un projecte que ha partit de Cunit i del qual en Jaume Casañas, regidor de Turisme i Patrimoni, ressalta “que volem rememorar la història en els nostres dies i que ens uneixi un vincle que va existir i que van viure els nostres avantpassats. Amb aquesta nova trobada entre els municipi de la Vegueria Penedès vam donar un pas més per a crear un nou producte turístic amb els actius de cada localitat“.

Els municipis de St Jaume dels Domenys, Arboç, La Bisbal del Penedès, Torrelles de Foix, Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal i Cunit, van estar d’acord en recopilar tota la informació patrimonial i turística (tasca que es realitzarà a Cunit amb la incorporació d’un jove procedent del programa de pràctiques en la darrera convocatòria de 2019) i també amb el suport d’una estudiant de la Universitat Rovira i Virgili.

L’objectiu és crear un catàleg amb tot el contingut patrimonial dels municipis i oferir la Ruta com a nou atractiu turístic afegint serveis com allotjaments, restaurants, elements patrimonials, etc.

En les properes reunions es concretaran aspectes com la senyalització de tota la Ruta passant per tots els municipis.

La recuperació de la Ruta de la Transhumància

Cunit compta amb un carrer anomenat Carrerada de Santa Coloma, nom que rep la via ancestral de transhumància que, des del Pirineu, empraven a l’hivern els grans ramats en recerca de les pastures de les terres baixes a resguard de la neu i del fred.

Santa Coloma de Queralt (Baix Segarra) era el punt on convergien algunes d’aquestes velles rutes, procedents de diferents llocs del país, quan ja encaraven plegades el camí vers el Pirineu. Una d’aquestes vies acabava – o començava – a Cunit i la tradició ha mantingut el testimoni a través de molts segles.

Des de la Regidoria de Turisme i Patrimoni de Cunit es treballa en la recuperació i difusió d’aquesta ruta de transhumància que posa en valor els recursos naturals, agrícoles, culturals i paisatgístic del territori que travessa.

Per a donar a conèixer aquesta ruta, a l’estiu es va col·locar un cartell al km 0, al passeig marítim amb carrerada Santa Coloma, on s’explica i es pot veure el recorregut de la ruta.

Desplaça cap amunt