Més de 3.000 ovelles iniciaran la seva marxa cap a les pastures d’hivern des de Terol fins a Jaén, en un recorregut que serà monitoritzat per primera vegada gràcies a la tecnologia GPS, Internet of things (IoT) i big data. Alguns dels animals que la realitzaran portaran dispositius amb sensors per a monitoritzar-los, un model amb el qual ja s’experimenta a Aragó.
Els organitzadors d’aquesta ruta per al pasturatge podran saber des del seu mòbil gràcies al GPS on se situen els animals, a través d’uns collarets que porten dispositius amb sensors que serveixen per a controlar en tot moment on està el bestiar i com està. D’aquesta manera, es pot saber en temps real la ubicació dels mateixos i el tipus de pasturatge que realitzen. Els animals faran un recorregut d’uns 500 quilòmetres.
Buscar l’aprofitament dels recursos naturals allà on estiguin i el major benestar animal per a les ovelles i cabres. Aquesta filosofia de vida és la raó de ser de la Transhumància. El costum de recórrer centenars de quilòmetres caminant amb els ramats per a la seva millor alimentació i qualitat de vida ha generat un patrimoni de milers de quilòmetres de vies pecuàries, les Canyades Reals.
A Espanya existeixen al voltant de 125.000 quilòmetres de canyades reals, algunes d’elles sense cobertura mòbil. La tecnologia i la cobertura del mòbil ajudarien a recuperar aquest model de moviment pecuari posat que molts d’aquests camins són desconeguts per als nous pastors. Així mateix, aquest tipus de serveis tecnològics milloren la gestió ramadera en aquesta mena de maneig tan complex.
L’Organització Interprofessional Agroalimentària de l’Oví i Caprí, INTEROVIC, la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, Associació Transhumància i Naturalesa i l’empresa espanyola tecnològica Digitanimal han col·laborat per a fer possible aquest esdeveniment que constitueix un exemple de digitalització en ramaderia que acostarà aquest tipus de pasturatge a les noves generacions.
La Facultat de Veterinària de Saragossa ha vingut desenvolupant en els últims una activitat docent innovadora que ha fet possible l’acostament d’estudiants a la transhumància ovina. Aquesta activitat s’ha dut a terme acompanyant durant 24 dies, el mes de novembre, a un ramat de 3.000 ovelles de la raça Merina varietat Montes Universals, conduït per tres pastors, des de la localitat de Guadalaviar a la província de Terol fins a Viches a Jaén.
En l’experiència, al llarg de la travessia, participen cada any un total de 32 alumnes repartits en quatre períodes de sis dies cadascun (8 alumnes per torn més dos professors). En el corriol, a més de les tasques que van sorgint, al final el dia, es realitza una tertúlia-discussió sobre diferents qüestions que es plantegen amb la finalitat de generar inquietuds en diferents aspectes de l’activitat ramadera.
Després de diversos anys en marxa, aquest projecte GPS ha suposat per als nostres estudiants un contacte directe amb el sector, els ha permès viure en primera persona la problemàtica i la complexitat que suposa la transhumància, conèixer el mitjà i les condicions en què es desembolica aquesta activitat i la posada en pràctica dels coneixements teòric-pràctics adquirits en la Facultat sobre patologia i terapèutica, pasticultura, maneig i comportament ovins, etc.
La col·locació de dispositius GPS en les ovelles i cabres que formen el ramat permetrà documentar el recorregut gràcies al seguiment del camí realitzat durant la Transhumància. D’aquesta forma, un coneixement que s’ha transmès de pares a fills ara estarà a l’abast dels pastors que utilitzen les noves tecnologies a l’hora de realitzar el seu recorregut transhumant.
Mes de 3.000 ovelles seran les encarregades de documentar digitalment un recorregut que es realitza durant segles, però que el desús i la falta de manteniment estan condemnant a l’oblit. La falta de coneixement de les Canyades Reals és la causant que, en l’actualitat, sobre elles s’hagin construït des d’abocadors fins a camps de golf.