S’edita un recull amb les conclusions del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

El proper 9 de març Tremp acollirà l’acte de presentació de la publicació sorgida de la celebració de I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que va tenir lloc durant la tardor de 2016.

Amb l’objectiu de donar continuïtat al debat iniciat i als objectius i reptes identificats en el marc del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, la Fundació del Món Rural i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran han impulsat l’elaboració d’un recull de les ponències i conclusions de la primera edició de la trobada, un congrés que va ser un èxit quant a assistència, qualitat de les ponències i experiències exposades.

Conclusions per orientar el treball de futur

Diverses són les conclusions que es van extreure de la jornada i que es recullen en aquesta nova publicació. No obstant això, se’n destaquen tres línies principals d’actuació: cal avançar en la classificació dels camins ramaders de Catalunya; és necessari tenir en compte les oportunitats econòmiques que obren els camins ramaders i transhumants; i, finalment, és obligatori reconèixer la important tasca desenvolupada històricament i en l’actualitat per part dels ramaders i pastors, que han contribuït a impulsar l’activitat econòmica al món rural i a mantenir viva una tradició ancestral.

Jornada de presentació dirigida a reflexionar sobre els reptes que tenim al davant

En la jornada que se celebrarà el proper 9 de març s’analitzaran els reptes immediats d’aquesta activitat, que estan directament relacionats amb qüestions com ara el relleu generacional, el vincle entre la ramaderia extensiva i l’agricultura i el propi impacte de la transhumància en el medi ambient.

Per aquest motiu, s’ha previst un programa que, més enllà de la presentació de la publicació sorgida del congrés, inclourà ponències sobre aspectes cabdals com ara la xerrada sobre la toxicitat del sòl amb professora de la Facultat de Veterinària de la UAB i Investigadora associada al CREAF Eva Castells, o la presentació d’una experiència en la  gestió de vinya amb ramat d’ovelles a càrrec de l’enòleg Jordi Fernández.

Accediu a les inscripcions.

Programa de la jornada

 

 

Desplaça cap amunt