El Maestrat dedica el mes de maig a la transhumància

La Comarca del Maestrat, dins el programa “12 meses, 12 razones para venir al Maestrazgo”, dedica el mes de maig a la transhumància. La finalitat d’aquest programa és cridar l’atenció del visitant, indicant-li cada mes els encants i atractius que té la comarca perquè sempre hi hagi una raó per visitar-la i tractar així de desestacionalitzar el turisme.

Aquest mes de maig i el de juny és el triat pels pastors del Maestrat que a la tardor van marxar a les pastures d’hivern de les terres baixes, per poder alimentar els seus ramats de forma natural. Ara, amb la primavera avançada, tornen a les pastures de muntanya, perquè els seus ramats puguin aprofitar aquestes herbes durant tot l’estiu.

Per a això s’han previst diverses activitats. D’una banda, el dissabte 25 de maig, s’acompanyarà a Gonzalo Altaba, de Cantavieja, amb el seu ramat de més de 500 ovelles, al seu pas pel pont medieval de la Puebla de San Miguel (Vilafranca), límit amb la província de Terol, cap a Iglesuela i la Fuente del Arahuet, des d’on continua fins a la Masia del Mas de Altaba, la seva meta d’estiu.

El dia 1 de juny es realitzarà una aproximació a les vies pecuàries del Maestrat i de la província de Terol, les que segueixen els ramats del territori per baixar a l’extrem, de la mà de l’historiador, expert en la matèria, José Luis Castán. També hi haurà lloc per a una taula rodona, on participaran el mateix José Luis Castán, el ramader Herminio Sancho i diversos pastors transhumants de Maestrat, per parlar de les jornades de transhumància, els problemes que tenen, les satisfaccions, i els reptes del present i futur . En la mateixa jornada s’ha previst al matí una exhibició de gossos d’atura de la zona i, a última hora, un homenatge a tots els pastors que passen els seus ramats per Iglesuela, en agraïment a la col·laboració que fan avisant als responsables municipals i turístics perquè puguin fotografiar-los, així com per la repercussió que després tenen les fotos d’aquests impressionants ramats a les xarxes socials de Iglesuela i el Maestrat.

Per finalitzar, el dia 8 de juny passarà també el ramat de vaques “avileñas” dels germans Martorell Gargallo des del Losar a Fortanete, passant pel pont medieval de la Puebla de San Miguel i La Iglesuela del Cid. Aquest bestiar crida molt l’atenció per assemblar-se al bestiar brau, grans vaques pintades i negres que imposen amb la seva presència. Una magnífica ocasió per apropar-se a fotografiar aquest moment. L’hora encara està per determinar, s’anunciarà als interessats i en xarxes socials.

Amb aquest programa es convida als veïns i visitants del Maestrat a descobrir el món de la transhumància de bestiar, la seva història, la seva importància, i el seu valor.

Per a més informació: turismo@comarcamaestrazgo.org 

 

Desplaça cap amunt