L’ós i el llop

L’ÓS (Ursos arctos):

os

Propietat de la foto: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).

Es considera que l’ós es va extingir al Pirineu català a final de la dècada del 1980, ara farà uns 30 anys. L’any 1996 i 1997, gràcies a un projecte Life de la Unió Europea promogut per França, es van alliberar 3 exemplar d’ós bru provinents d’Eslovènia (dos femelles i un mascle). L’any 2006 es van alliberar 5 ossos més per reforçar la població (quatre femelles i un mascle). La població s’ha adaptat bé i actualment s’estima que el nombre d’exemplars d’óssos al Pirineu central (Ariege, (Fr), Vall d’Aran i Pallars Sobirà) és d’uns 35.

Al Pirineu d’Osca i de Navarra mai s’ha arribat a extingir aquesta espècie. Actualment encara hi viuen 2 óssos, on un d’ells és fill del creuament d’un exemplar autòcton i un altre d’eslovè. El darrer animal 100% autòcton del Pirineu va morir l’any 2010.

Els ossos són animals omnívors i la seva dieta és majoritàriament vegetariana (80%  consta de herbàcies, nabius, glans…). L’altre 20% correspon al consum d’animals. Es reparteix aproximadament en un 10% en ingesta d’insectes socials (abelles i formigues) i un altre 10% en ingesta de mamífers (salvatges i domèstics). Cal tenir present que l’ós no és un bon caçador i es pot considerar com un carnívor oportunista, és a dir, que menja preferentment animals que troba morts a la muntanya (carronyes) i puntualment és capaç de depredar animals domèstics.

Més informació sobre l’ós.

EL LLOP (Canis lupus):

llop

Propietat de la foto: Gabriel Lampreave (DAAM- Cos d’Agents Rurals)

Es considera que el llop es va extingir a Catalunya l’any 1929 degut a la persecució de l’esser humà. Actualment, torna ha haver-hi presència confirmada de llop a Catalunya des de l’any 2000, tot i que al Pirineu francès es van detectar indicis de la seva presència l’any 1995. Des de Llavors hi ha hagut presència d’animals dispersos, es desconeix exactament el nombre d’individus presents, però són pocs animals. S’ha detectat la seva presència principalment al Pirineu oriental (Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya. Ripollès i Solsonès).

Els animals que s’han detectat són mascles en dispersió provinents de les poblacions assentades als Alps Marítims i que són originaries dels Apenins (Itàlia). Els llops són carnívors i per tant mengen carronyes que es troben al territori i depreden animals tant salvatges com domèstics. La presència estable d’aquesta espècie pot causar danys als ramats si no es prenen les mesures de prevenció oportunes.

Més informació sobre el llop.

Scroll to Top