OvejoAventura: L’experiència única d’acompanyar als últims pastors transhumants

La Mancomunitat de Terres Altes de Sòria, com tots els anys, proposa una de les experiències úniques per a conèixer el món més autèntic i rural. Ser pastor transhumant i guiar a les ovelles en el seu retorn a les comarques pastorals de Terres Altes de Sòria. Tota una OvejoAventura i la millor forma de conèixer l’experiència de la Transhumància, una forma de vida que ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial, una activitat mil·lenària que es conserva des de l’època dels celtibers i que aconsegueix el seu major apogeu en l’època de la Mesta.

La ruta que es realitza, una vegada a l’any, guiant a un ramat real de més de 1.000 ovelles transhumants i amb un grup de pastors en actiu, es realitzarà a la fi de juny durant tres dies. I en ella no faltarà la gastronomia pastoral, les exhibicions de esquiles, l’oportunitat de dormir al ras al costat del ramat i participar en activitats relacionades amb el món del pastor i de les ovelles merines, moltes d’elles ja desaparegudes. Aquest any aquesta experiència es realitzarà del 21 al 23 de juny.

Som Transhumants!! Lema amb el què la Mancomunitat de Terres Altes de Sòria i els Ajuntaments de les Aldehuelas, Oncala i Sòria capital volen donar a conèixer aquesta experiència turística, o OvejoAventura, i que en edicions anteriors ha cridat l’atenció de turistes arribats de terres daneses, franceses, o mexicanes… i que segur no deixarà indiferent als viatgers que s’acostin a Sòria.

Les ovelles tornen durant el mes de juny a les comarques de Terres Altes després d’haver passat el cru hivern i la plujosa primavera en terres castellanomanchegas. Un camí de pelegrinatge que realitzen guiades pels pastors, el paper dels quals és fonamental perquè arribin a la seva destinació.

Per a això, s’han preparat diversos paquets turístics, que s’adapten perfectament a qualsevol viatger. El més curiós es diu Pastor Titulado que ofereix la possibilitat de realitzar els 32 quilòmetres entre la ciutat de Sòria i la comarca de Terres Altes en dues etapes de senderisme, passant per la lloma de Numància, els rius Duero i Tera, la Serra de l’Alba, creuar frondosos grevolars, rouredes i pobles d’autèntic sabor pastoral.

I amb l’experiència única de dormir dues nits al ras al costat del ramat d’ovelles i els pastors transhumants i conèixer de primera mà la tradició del món de la transhumància, una professió que lamentablement tendeix a desaparèixer. L’organització ofereix la possibilitat de fer el camí amb el ramat i dormir en cases rurals o allotjaments de la zona.

El diumenge, els turistes, ja experimentats pastors transhumants, seran rebuts amb balls i càntics pastorals al poble com antany feien les dones quan tornaven els homes amb els seus ramats, després de passar els mesos del cru hivern en terres càlides de La Manxa, Andalusia o Extremadura.

Després de l’arribada es podrà gaudir de grans exhibicions de tradicions lligades a la transhumància com el esquileo, el comptatge de les ovelles, marques a les ovelles nascudes en l’hivern, degustació de molles, demostració de caldereta, etc.

Sense oblidar-nos del formatge d’ovella i embotits de les Terres Altes sorianes, molt típics i valorats en la zona.

Desplaça cap amunt