Pasturatge 3.0

La Universitat d’Alacant aprofita el tradicional pas de les ovelles per la Canyada Real que travessa el Campus de Sant Vicent per a mostrar les possibilitats de la ramaderia transhumant amb les noves tecnologies

L’any passat, amb motiu del desè aniversari de la senyalització de la Canyada Real que travessa el Campus de Sant Vicent, la Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant ja va organitzar unes jornades sobre el passat, el present i el futur de les vies pecuàries.

Dins d’aquesta iniciativa i tenint en compte la Declaració de Nacions Unides sobre els Drets dels Llauradors i d’altres Persones que Treballen en Zones Rurals, la universitat insisteix a posar en valor la importància d’aquestes vies pecuàries i de la ramaderia extensiva i transhumant per a la societat del segle XXI.

La professora del Departament de Dret Administratiu, Mercedes Ortiz, destaca els valors d’aquesta pràctica tradicional. Es tracta d’una activitat econòmica i mediambientalment sostenible que gràcies als avanços tecnològics és molt menys dura per a aquells que treballen en el camp.

En la Comunitat Valenciana tenim uns 14.000 quilòmetres de canyades o vies pecuàries, de les quals una mica més de 3.500 quilòmetres es troben a la província d’Alacant.

Aquestes vies es van començar a utilitzar per l’home en la cerca de bones pastures per als seus bestiars en la Baixa Edat mitjana, en el segle XIII i estan protegides pel dret foral valencià.

Són algunes dades de la importància d’aquesta activitat que van més enllà de la curiositat del pas de les ovelles pel campus universitari.

I de tot això hem parlat amb la professora Mercedes Ortiz.

Desplaça cap amunt