Un miler d’ovelles creua Sòria durant la festa de la transhumància

El ramat és propietat d’Eduardo del Rincón, sorià dels Camps, que arriba des de Ciudad Real.

Un any més han arribat un miler d’ovelles a l’estació del Cañuelo a Sòria i com és tradició han creuat la capital soriana. Així s’ha iniciat un any més aquesta festa de la transhumància, que forma part important de la història d’aquesta província, en una iniciativa promoguda per la Mancomunitat de Terres Altes i els ajuntaments de Oncala i Las Aldehuelas.

De marcat caràcter reivindicatiu de la tradició i també turístic, que en aquesta ocasió té com a parada i fonda Els Camps. El recorregut començava en la mateixa estació de tren del Cañuelo, on arribaven les ovelles procedents de Brazatortas (Ciudad Real).

El ramat és propietat d’Eduardo del Rincón, sorià dels Camps resident a la província de Ciudad Real, i un dels mantenidors d’aquesta tradició, de forma alterna amb un altre ramat dels germans Basilio, José María i Ricardo Pérez, de Navabellida (Oncala).

Són tres etapes d’un recorregut que endinsa als participants en un ofici antic i sacrificat, el del pastor transhumant. En la primera conclou en l’alt del Zarranzano, després d’una parada en Garray, on es menja, i continuar per la vall del riu Tera fins al Zarranzano, on es fa nit.

La segona etapa, el dissabte 22, prossegueix per la canyada real cap a Galliner en direcció cap a Garagüeta fins a coronar la serra de l’Alba, on es passa la segona nit. «El diumenge les ovelles i els pastors fa la seva entrada al poble com antigament, i allí té lloc el comptatge i la separació, alguna cosa que en aquest cas no és necessari perquè són totes propietat d’un mateix pastor».

Igual que en edicions anteriors, la mancomunitat posa a la disposició dels interessats –a través de l’agència Soria Vacances– la possibilitat de participar en aquesta experiència. Els participants poden fer en diferents opcions, en circuits d’un, dos i tres dies. La iniciativa atrapa a mig centenar de persones, de diversos punts del país, especialment de la zona nord, i també de l’estranger.

Els Camps rebrà durant tot el diumenge un ampli programa d’activitats, amb mercat transhumant, elaboració de pa en el forn comunal i altres relacionades amb les exhibicions pastorils.

La Mancomunitat de Terres Altes, juntament amb els ajuntaments citats, injecten en aquesta activitat una mica més de 14.000 euros.

Desplaça cap amunt