La Festa de la Transhumància

L’Ajuntament de Madrid torna a organitzar la Festa de la Transhumància en la seva edició XXVI. Els ramats d’ovelles realitzen tot el seu viatge a peu des de Lleó per les canyades reals fins a la ciutat, una pràctica ramadera que l’any passat va celebrar el 25 aniversari de la seva recuperació.

El ramat, que arriba des de Pics d’Europa (Lleó), consta d’unes 2000 ovelles merines i 100 cabres retintas dirigides pel mayoral Sr. Juan Miguel Díaz. La seva primera destinació en els dies anteriors és el Centre d’Educació Ambiental de Casa de Camp.

El dissabte és un dia ple d’activitats abans de la gran celebració del diumenge. En la Galeria de Cristall (Palacio de Cibeles) s’organitza un mercat de productors amb tastos de mels i vins; debats i xerrades sobre models de consum, pa artesà o les dones i el desafiament del rural; tallers per a tots els públics des de afieltrado amb aigua, jotes manxegues o ocells i transhumància; música, ball i conta contes.
L’espectacular pas de les ovelles
La jornada principal és el diumenge i comença a les 10.30 h amb la sortida del ramat des de la Casa de Camp cap al Carrer Major (per la Costa de la Vega), Porta del Sol i Plaza de la Cibeles, (i retorn pel mateix recorregut) on se celebra l’acte institucional i benvinguda amb la renovació de la Concòrdia de 1418 i l’acte de pagament dels maravedisos amb la presència de les autoritats municipals. Un dia en què els tallers, tastos i música continuen.

Aquesta festa es va iniciar l’any 1994 per a contribuir al fet que les Corts Generals aprovessin la nova Llei de Vies Pecuàries, reconeixent les canyades, cordills i corriols com a béns de domini públic i un patrimoni únic en el món. Està organitzada per l’Associació Transhumància i Naturalesa i col·laboren l’Associació Consell de la Mesta, Fundació MAVA, Ajuntament de Madrid i Fundació WWF/ Adena España.

 

Scroll to Top